Un dispozitiv aproape necunoscut si rar folosit in bucatariile din Estul Europei, desi este aproape indispensabil in bucatariile din S.U.A, Australia etc.
Bucataria produce cea mai mare cantitate de gunoi dintr-o casa, in mare parte de natura organica.
Dispozitivul de eliminare a gunoiului organic este folosit pentru toate tipurile de deseuri alimentale (vegetale si animale): resturi de radacinoase, coji de oua, oase, resturi de fructe. In cazul materiale fibroase si mult prea dure, precum resturi de porumb, frunzele si tulpinile acestea pot bloca dispozitivul.
Masina de tocat deseuri, asa poate fi denumit cel mai bine acest dispozitiv, se poate gasi si pe piata din Romania.
Deseurile organice (adica resturi de mancare, lemn, fibre) sunt deseuri biodegradabile dar, din pacate, ajung alaturi de alte deseuri (plastic, chimicale) care impiedica utilizarea biomasei.
Se estimeaza ca 30% din deseurile unei gospodarii reprezinta deseurile aflate in aceasta categorie, iar lipsa unui spatiu de depozitare-separare sau pentru realizare compostului, face ca aceste deseuri organice sa nu se recupereze.
Nota: Un impediment in colectarea gunoiului menajer organic ar fi mirosul degajat, o alta problema degradarea rapida a resturilor vegetale.
Masina de tocat deseuri se monteaza sub chiuveta, este folosita pentru macinarea deseurilor organice din bucatarii: in procent foarte mare legume, bucati de carne, oase de peste, oase mici, coji de oua, plicuri de ceai (fara carton si ata), zat de cafea, coji de nuca, paine, alte deseuri moi, dar nu foarte grase.
Ceea ce nu este permis a se folosi: oase tari, cartilaje, materiale plastice, folie, sticla, portelan, moloz, nisip, metal, deseuri fibroase/radacinoase (sparanghel, frunze ananas, anghinare si altele), oase mari si o cantitate mare de grasimi.
Este un dispozitiv care se ansambleaza in scurgerea de la chiuveta si este fixat sub chiuveta.
Este necesara conectarea la o sursa de energie si de apa. In cele 3 minute in care este folosit, consumul de energie echivaleaza cu cel al unui bec de 100W - timp de 10 minute si un consum de apa de aproximativ 6-10 l /zi.
Cu cat modelul este mai performant, cu atat are mai multe plusuri: este mai siletios, tocarea este mai buna, garantie in folosirea mai indelungata.
Este prevazut cu întrerupator.
Avantaje:
Eliminarea resturilor in timp ce sunt curatate si spalate sub jetul de apa (capacitate 980 ml),
elimina mai putine mirosuri neplacute de la gunoi si mai putine bacterii, insecte; eliminarea direct in teava de canalizare sau in statia de epurare a biomasei (supuse procesului natural de descompunere).
Produsul este ideal pentru ovo-vegetarieni, cei care obisnuiesc sa prepare conserve pentru iarna sau chiar pentru restaurante.
Prin utilizarea acestui dispozitiv se obtine un confort in prepararea mancarurilor.
Montarea este usoara, are protectie la suprasarcina, resetarea este manuala.
Util pentru cei care stau la casa si au gradini.
Foloseste apa rece.
Dezavantaje:
Modelele mai performate ofera mai multe avantaje, sunt mai silentioase cu 40%
Orificiul de scurgere trebuie sa aiba diamentrul de 3 1/2", daca nu, va trebui inlocuita chiuveta.
Este necesar un spatiu suficient sub chiuveta, deoarece inaltimea aparatului este de 35 cm si diametrul de 20 cm
Cost:
Cel mai ieftin costa 93 euro si poate ajunge si la un cost de 3 ori mai mare. Costul intrerupatorului: +85 euro.
Cel mai mare plus pe care il poate aduce- crearea de biomasa, in cazul in care este posibila compostarea deseurilor, deci este foarte util intr-o gospodarie.
Preturi aproximative in functie de brand:
Teka 93 euro - 135 euro - 153 euro
Franke 135 euro - 174 euro - 187 euro
InSinkErator 150 euro- 245 euro- 237 euro- 290 euro- 356euro- 478 euro- 550 euro
articol scris de Ioana, www.decodesigninterior.com
Copierea, utilizarea sau reproducerea integrala sau partiala a articolelor de pe site, fara acordul scris al autorului, este strict interzisa.
copyright@decodesigninterior.com aprilie 2016